14 February 2014

Poliitika ja pahad õunad



Rene Toomse,
veebruar 2014 Limassolis

Poliitiline karusell on ringlemas täistuuridel. Europarlament ja Riigikogu ootavad uusi saadikuid. Rahvas tahab uusi saadikuid, sest enamus vanad on nagu halvad õunad, kes korvis koos headega nakatavad hoolimatuse- ja korruptsioonipiskuga ka need vähesed, kes veel tahaks tegutseda rahva huvides. Kas see ikka on päris nii? Kust tuleb halb poliitika, mis ei hooli oma rahvast, vaid kummardab iga Euroopa Liidu lolluse ja välispankade ahnuse ees? Vaata neid poliitikuid ükshaaval, siis enamus nagu inimeste moodi, kuid kui kambas koos ja võimu juures …


Ma ei tea vastuseid, kuid üks trend hakkab teravalt silma, miks ei ole palju „häid ja rahvameelseid“ poliitikuid peale tulemas ega olemasolevaid olemas. Nad lihtsalt tambitakse mudasse enne kui nad midagi jõuaks muuta. Ja mitte niiväga teiste poliitikute, kui rahva oma poolt. Poliitika räpasuse kujund on võtnud hüsteerilise mõõtme, kus mõistlik arusaam ja kaalutlus enam ei toimi. Kõik nad on tsunftis, omakasupüüdlikud, korrumpeerunud. Rahvas tahab head riiki, kes hooliks ja hoolitseks, kuid ei taha poliitikuid seda riiki juhtima. Sest võim korrumpeerib, nagu on öelnud targad mehed ammu enne meie eluaega. Kuid kas on siis riiki võimalik pidada ja arendada ilma juhtideta ehk poliitikuteta? Prooviks ettevõttega nii teha, et juhte ei ole – kui kaugele sellega jõuaks?

Reform on paha. Läbinisti. Miks? Ei tea päris täpselt, kuid on. Endised kommunistid, suurettevõtjate sabarakud, pankade nuumajad. Lastele ja õpetajatele raha ei jagu. ELi ees kui pailapsed, omal rahvas paljas ja näljas.

IRL on paha, võib-olla natuke parem kui Reform, kuid ikkagi paha. Kuna nad on koos reformiga valitsuses, siis jagavad nad vastutust kõigi nende halbade otsuste eest.

Keskid on puhta punased. Kohe kui võimu saaks, annaks Eestimaa tasuta Venemaale ära. Selles pole ju kahtlust ka mitte. Savisaar semmib nendega koguaeg, võtab kahe käega raha vastu ja küll on diilid tehtud juba. Ilma tõendite ja kohtuta tuleks kogu see punt vangi panna.

Sotsid. Nad on pahad sellepärast, et nad ei ole tegelikult sotsid, ehk siis ei seisa jõuliselt rahva vajaduste eest. Me tahame normaalset palka, väiksemaid makse ja üleüldse õnnelikumat elu. Miks te ei tee midagi? Vaikus on sulle vastuseks.

Kes veel siin üritab midagi teha? Konservatiivid. Ei noh, nagu õiget asja ajavad, selgelt näha, et Eesti asja. Valime? No ei tea, nagu natuke liiga äärmuslikud, ei riski ikka.

Mingid uued üritajad: Ojuland? Püha taevas, mida veel! Oma huvid ainult nagunii, sest ta ei oska midagi muud tehagi. Herkel? Ei tea, pigem siiski vist IRL salaplaan, kuidas võimu rohkem oma kätte saada. Pagana kahtlane igatahes. Kas on veel kedagi?

Ei ole just eriti, sest kõik teised, kellel on mõistus peas, kuid hingerahu armas, on ennast tuppa lukustanud, et mitte ette sõimata saada. Isegi kui kerge mõte peaks liikuma, et tahaks paremaks teha millegi muu kui hetkeolukorra üle vingumisega, siis lüüakse sind risti enne kui sa esimese tõsise sammu püüad teha valitsemise poole. Ja su minevik on must igal juhul. Pindu teise silmas näen …
Pole vahet, mis on su plaan ja motivatsioon poliitik, on see hea või halb. Ette oled süüdi, paha õun.

Kust meil siis nüüd see hea poliitika peaks tulema, mis Eesti rahva õnnelikuks teeks?